omgeving en bezienswaardigheden

Omgeving en bezienswaardigheden                                                              en francais  en francais

De bungalow ligt dichtbij het dorpje Méjannes-le-Clap in het departement de Gard, in de provincie Occitanie (vroeger Languedoc Roussillon). Vanaf Utrecht is dat zo´n 1050 kilometer rijden. De meeste bezoekers rijden dat in éen lange dag, maar er zijn ook prachtige tussenstops te bedenken om het wat rustiger aan te doen.

Mejannes le Clap
Méjannes-le-Clap is een prachtig klein dorpje. Op het grote dorpsplein is iedere maandagochtend markt, met echte Provençaalse kleuren en geuren. Probeer vooral eens de paella of poulet roti die op de markt vers wordt gemaakt. De plaatselijke middenstand voorziet in een klein winkeltje, een postkantoor, een cafe, twee bakkertjes, een leeratelier (erg leuk om te kijken), een souvenir winkel etc. Je kunt eten bij het restaurant, het cafe of bij pizzeria Philippe (ook afhalen). LET OP, er is in Méjannes geen pinautomaat, dus zorg ervoor dat je altijd contant geld bij je hebt! 

mejannes le clap

Wandelen en de Ceze
Er zijn rond Méjannes-le-Clap veel wandelroutes in de garrigue, met verschillende moeilijkheidsgraad. Kijk hier voor een omschrijving van een paar routes.

Vaak leiden ze ook langs de Céze, een mooi riviertje om een rustige middag door te brengen met zon en water. Bij le Plage du Roy is een mooi kiezelstrand waar iedere middag de geiten ook even het water aandoen om te drinken. Plage de Quittard en Plage du Terris zijn ook heerlijk om te zwemmen, te suppen, kanoën of zonnebaden.

En kijk eens op de kaart voor meer rustige plekjes langs de rivier. Ook bij la Roque sur Ceze, Saint Denis en Goudargues zijn mooie strandjes te vinden. De vallei van de Céze en de bijbehorende gorges zijn sowieso een bezoekje waard. 

plage du royBoodschappen
In Mejannes le Clap zelf is een Utile die het meeste verkoopt dat je nodig hebt. Daarnaast is er één keer per week, op maandagochtend, markt.
De grotere supermarkten vind je in St Ambroix, Uzes of Ales. Bijvoorbeeld de Carrefour, Intermarché of Lidl. 

Een overzicht van bezienswaardigheden en leuke uitstapjes in de omgeving vind je hieronder.

Tips voor uitstapjes

Er is teveel te zien en te ontdekken om allemaal op deze site te zetten. En natuurlijk is het vooral ook belangrijk om van de rust en het fijne klimaat te genieten. Maar een paar tips geven we toch maar mee!

                                        Grotte de la Salamandre,
Mejannes le Clap;

prachtige grot in Méjannes le Clap;
je kunt kiezen voor een rondwandeling met een gids of meer spectaculaire (en prijziger) excusies zoals abseilen, speleologie of ballonvaart; en zelfs een concert met diner bijwonen.
 
stoomtrein in de Cevennen
prachtige rit met vergezichten over de Cevennen;
tussen Anduze en Saint Jean du Gard; evt. stop bij de
bamboekwekerij
Goudargues;
het Venetie van Frankrijk met zijn prachtige (boeken)markt en overvloed aan restaurantjes en cafetjes
La Roque sur Ceze;
prachtig verstild bergdorpje vlakbij de Cascades de Sautadet.
Het is de wandeling naar boven meer dan waard, ook om het prachtige uitzicht. 
sautadet

 

De cascade de Sautadet direct daarnaast is indrukwekkend én verfrissend en bestaat uit watervalletjes door een kalkplateau met allerlei plekjes om te baden. 
uzes Uzes,
dit is een oud hertogdom met het hertogelijk paleis, kronkelige straatjes, klooster, marktplein met fontein en de zaterdagmarkt die van heinde en verre bezoekers trekt. Iets rustiger maar ook zeker aan te raden is de ecologische markt op woensdag. 
haribo museum Voor kinderen een aanrader; Musée du Bonbon Haribo, waar je kunt zien hoe snoep gemaakt wordt maar natuurlijk ook mag proeven; en de (betaalde) speeltuin met luchtkussens en kleine kartbaan ernaast. 

 

De bamboekwekerij La Bambouseraie de Prafrance
in Anduze; vlakbij de stoomtrein
Druipsteengrot met treintje, Grotte de la Cocalière;
in Courry
Grand site de l’Aven d’Orgnac;
een prachtige druipsteengrot.
barjac hotel de ville

Het renaissance stadje BARJAC, met de bekende foire a brocante (antiekmarkt) in het voorjaar en in augustus

De van oorsprong Romeinse stad NIMES;
met zijn Romeinse arena en Tour Carré maar ook mooie moderne winkels
Avignon
het Franse Rome. De pauselijke paleizen, de beroemde kapotte brug uit het liedje “sur le pont d’Avignon”; het theaterfestival in juli en de prachtige binnenstad met luxer winkels en een wit treintje om je rond te rijden. (Tip: Parkeer buiten de stad en neem de gratis stadsbussen die je in het centrum afzetten!) 
kasteel montalet De kastelen bij Saint Ambroix; kasteel Montalet
en kasteel Allegre, de kasteelruine op de route terug van St Ambroix, 
heerlijk om omhoog te wandelen en tussen de bloemen te picknicken
de Concluses bij LUSSAN, een mooie wandeling waard;
vooral in voor en najaar
Forel vissen in Arlinde, Allegre les Fumades;
de forel van deze kwekerij kun je zelf uit de bakken vissen 
en wordt voor je gewogen, gefileerd en je krijgt hem in ijs verpakt 
mee naar huis. Heerlijk voor op de barbecue.
http://www.gaecdesfontaines.fr/crbst_2.html

 

Ook in Arlinde; de noga “fabrfiek”, 
waar de heerlijkste (en zachte!) noga nog met de hand word gemaakt
door een klein familiebedrijfje in een oud landhuis;
http://www.nougaterie-fumades.com/
Kanomogelijkheden;
langs de brug richting St Ambroix en in Goudargues voor de entree van het dorp; 
of onder de Pont du Gard door, een kano kun je huren bij Collias.
vide-greniers en bocanterieen;
de foire brocante in Barjac (augustus en voorjaar) is een aanrader! 
lekker luieren bij de Céze; 
het riviertje waar je op verschillende afgelegen kiezelstrandjes heerlijk kunt liggen, zonnen, zwemmen en van rotsen afduiken; in Méjannes zelf zijn al drie stranden maar ook in de omliggende dorpjes
Booomtopklimmen; er zijn verschillende parken in de ardeche; wij raden aan accroche avonture achter saint ambroix. Spannende tokkelbanen, verschillende parcours en genoeg schaduw en parkeerruimte. En ook nog een baan voor de kleintjes (vanaf 3 of 4 jaar).
Een stukje voorbij Uzes ligt de bekende Pont du Gard; het Romeinse aquaduct. Je kunt hier overheen wandelen en het museum bekijken, maar je kunt er ook onderdoor varen – met een kano (ook voor beginners). Op zomeravonden wordt de brug ’s avonds spectaculair verlicht door een speciaal ontworpen lichtshow.

 

 

unesco grot tekeningen De replica van de grot van Chauvet, bij Vallon Pont d’ Arc;
dit is een exacte replica van de in de vallee de la Ceze gevonden grottekeningen die inmiddels tot Unesco werelderfgoed behoren. Indrukwekeknd om te zien. Inclusief boogschieten, mutimedia animaties over de prehistorie en mooi een groen park om in te picknicken. Reserveer wel eerst via internet je tickets! Je kunt ze gewoon op je mobiel of ipad laten zien bij de entree.

 

 

De Middellandse zee ligt op ruim een uur rijden; bij bijvoorbeeld La Grande Motte, le Grau du Roi of Stes Maries la Mer. Makkelijk (betaald) parkeren kan bij het strand l’Espiguette bij le Grau du Roi. Een daguitstapje naar de Middellandse Zee is goed te doen. 

Bezoek het oude Aigues Mortes met zijn hoge stadsmuren en de Camargue met zijn zwarte stieren, witte paarden en flamingo’s. Er zijn boot- en wandeltochten door dit natuurgebied, waarin je ook een plaatselijke echte Camargue boerderij bezoekt.